HEADER LOGO ANAT FX
ABD doları endeksinde nasıl işlem yapılır ?

ABD doları endeksinde nasıl işlem yapılır?

ABD doları tartışmasız dünyanın en önemli para birimlerinden biridir. Doların hareketi traderlar, fon yöneticileri, şirketler ve hükümetler tarafından geniş çapta izleniyor. ABD doları endeksinin (bir yabancı para sepetine karşı ABD dolarının değerinin bir ölçüsü) bir traderın cephanesindeki en önemli araçlardan biri olmasının nedeni de budur.

ABD doları endeksi nedir?

Sadece ‘dolar endeksi’ veya ‘dolar spot endeksi’ olarak da bilinen ABD doları endeksi, ABD dolarının bir yabancı para sepeti karşısındaki performansını veya değerini ölçer. Endeksin kendisi Kıtalararası Borsa (ICE) tarafından yayınlandı ve ilk olarak 1973’te Federal Rezerv tarafından geliştirildi.

O zamanlar, ABD dolarının, aşağıdakileri içeren Amerika’nın önemli ticaret ortaklarının para birimlerine göre nasıl performans gösterdiğini görmeye yardımcı olmak için tasarlandı:

Euro bölgesi 

Japon Yeni

ingiliz Sterlini

Kanada Doları

İsveç Kronu

İsviçre frangı

Ancak her para biriminin dolar endeksi içindeki ağırlığı farklıdır.

Para birimi                          ABD Doları Endeksinde Ağırlıklandırma                                                                                                                 

Euro                                     %57.6

Japon Yeni                           %13.60

İngiliz Sterlini                       %11,90

Kanada Doları                      %9,10

İsveç Kronu                          %4,20

İsviçre Frangı                        %3,60                                                                                                                     

Gördüğünüz gibi, endeks ağırlıklı olarak Euro para birimine veya EUR.USD döviz kuruna göre ağırlıklandırılmıştır. Mükemmel bir korelasyon olmasa da bu, ABD doları endeksi düştükçe EUR.USD döviz kurunun yükseldiği anlamına gelir. Bu, ABD doları endeksinin geçmiş verilerinin EUR.USD ile karşılaştırılmasından açıkça görülmektedir.

Federal Rezerv, ICE dolar endeksinden daha büyük bir para birimi seçimini içeren ‘ticaret ağırlıklı dolar endeksi’ olarak adlandırılan dolar endeksinin bir versiyonunu sürdürmeye devam ediyor. Bununla birlikte, ICE ABD doları endeksi, analistler ve traderlar tarafından hala en yaygın olarak kullanılan endekstir.

Dolar endeksi ve EURUSD gibi farklı piyasaları görme becerisine sahip olmak, artık küreselleşen bir toplumda giderek daha bağlantılı hale gelen piyasalarda oldukça önemli olduğunu kanıtlayabilir. ABD dolarının bundan sonra hangi yöne hareket edebileceğini anlamak, altın ve petrol gibi ABD doları cinsinden fiyatlandırılan diğer varlık sınıflarının ticaretinde yardımcı olabilir.

ABD doları endeksinde nasıl işlem yapılır?

Dolar endeksi başlangıçta ABD dolarının Amerika’nın en büyük ticaret ortakları karşısındaki değerini ölçmek için oluşturuldu. Şu anda ABD doları riskinden korunmak isteyen şirketler ve ABD dolarındaki yükseliş veya düşüşten kâr elde etmek isteyen spekülatörler tarafından yaygın olarak alınıp satılmaktadır.

Bunu yapmak için, katılımcılar, Kıtalararası Borsa’da listelenen ABD doları endeks vadeli işlem sözleşmesini alıp satabilirler, çünkü endeksi koruyan ve düzenleyenler onlardır – New York Menkul Kıymetler Borsası’nın alım satımını sürdüreceği ve düzenleyeceği gibi. Apple gibi şirketlerin hisse senetleri ve hisseleri.

ABD doları endeksi vadeli işlem sözleşmesi nedir?

Bir vadeli işlem sözleşmesi, bir para birimi veya emtia gibi bir ürünü sabit bir gelecek tarih ve fiyattan satın almak veya teslim almak için bir taraf tarafından yapılan bir anlaşmadır.

Kıtalararası Borsa, bireylerin petrol ve doğal gaz gibi diğer araçların yanı sıra ABD doları endeks vadeli sözleşmelerini alıp satmalarına yardımcı olur. Bireyler, işlem platformları aracılığıyla kendilerini borsaya bağlayan bir vadeli işlem aracı kurumu aracılığıyla endeksi alıp satabilirler.

Vadeli işlem sözleşmelerinin kendine özgü sembolleri vardır. Örneğin, ABD doları endeksi vadeli işlem sözleşmesinin simgesi DX’tir. Bununla birlikte, sembolden sonra vadeli işlem sözleşmesinin sona ereceği ayı ve yılı belirten bir kod da olacaktır. Tipik olarak, farklı vadeli işlem borsalarındaki tüm vadeli işlem sözleşmelerinin, sona erme ayını belirtmek için bir sembol koduyla üç ayda bir sona erme süreleri vardır.

ABD doları endeksi vadeli işlem sözleşmesi söz konusu olduğunda:

Mart (H)

Haziran (M)

Eylül (U)

Aralık (Z)

Bu, mevcut sözleşme sona erdiğinde ve bir sonrakine geçtiğinde herhangi bir açık pozisyonun tasfiyeye tabi olabileceği anlamına gelir. CFD Alım Satım ve Vadeli İşlem Alım Satım makalesinde daha fazlasını okuyabileceğiniz vadeli işlem sözleşmeleri alım satımının belirli avantajları ve dezavantajları vardır.

CFD’ler, traderların belirli bir pazarda uzun ve kısa hareket etmelerine ve böylece yükselen ve düşen pazarlardan potansiyel olarak kâr etmelerine olanak tanır. CFD yatırımcıları kaldıraç kullanarak da işlem yapabilir, bu da küçük bir depozito ile büyük bir pozisyonu kontrol edebileceğiniz anlamına gelir.

ABD doları endeksi grafiği nasıl görüntülenir?

Amiraller tarafından ücretsiz olarak sağlanan MetaTrader platformunuzda ABD doları endeksi canlı grafiğini görüntülemek için aşağıdaki adımları izleyin:

MetaTrader ticaret platformunuzu açın.

Yukarıdaki sekmelerden Görünüm’ü ve ardından Piyasa İzleme’yi seçerek veya klavyenizde Ctrl+M tuşlarına basarak Piyasa İzleme penceresini açın.

Piyasa İzleme penceresine sağ tıklayın ve Semboller’i seçin.

ABD doları endeksi gibi sembolünüzü arayın.

Artık, diğer şeylerin yanı sıra, işlem gören döviz sözleşmesinin sona erme tarihini ve piyasanın açılış ve kapanış saatlerini aşağıda gösterildiği gibi ayrıntılandıran ABD doları endeksi vadeli işlem CFD sözleşmesi spesifikasyonunu görebileceksiniz:

Tamam’ı tıkladıktan sonra, bu, piyasayı Piyasa İzleme pencerenize ekleyecektir.

Piyasa İzleme penceresinden, #USDX ile başlayacak olan ABD doları endeksi vadeli işlem CFD sembolünü seçebilir ve ardından grafiğin üzerine sürükleyebilirsiniz.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, ABD doları endeksi vadeli işlem CFD’sinin sembol kodunun USDX_Z9 olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu, InterContinental Exchange ‘DX’ten dolar endeksinin sembolünün yanı sıra, daha önce tartışılan kodları kullanarak mevcut sözleşmenin sona erdiği ay ve yılı Z9’u (Aralık 2019) içerir. Amiraller kodunda ayrıca ABD doları olduğunu vurgulamak için ABD var.

Artık ABD doları endeksi grafiğini nasıl görüntüleyeceğinizi biliyorsunuz, nasıl işlem yaparsınız? Bugün kullanmaya başlayabileceğiniz bir ABD doları endeksi ticaret stratejisine dalmadan önce, alım satım işleminin mekanizmasına bir göz atalım.

ABD doları endeksi vadeli işlemleri CFD’sine işlem yerleştirme

Bir piyasada işlem yapmak için önce işlem yapmak istediğiniz piyasanın tablosunda olmanız gerekir. Yukarıdaki adımları izlediyseniz, işlem platformunuz zaten ABD doları endeks tablosunu gösteriyor olacaktır. İşlem yapmak için önce aşağıdaki adımları kullanarak bir işlem bileti açmanız gerekir:

Grafiğe sağ tıklayın.

Ticaret’i seçin.

Yeni Sipariş’i seçin veya klavyenizde F9’a basın.

Giriş fiyatınızı girmeniz, zararı durdurmanız ve kar seviyeleri ve birim büyüklüğünü (hacim) almanız için bir ticaret bileti açılacaktır.

Artık ABD doları endeksinde nasıl işlem yapacağınızı biliyorsunuz, sıradaki soru ne zaman işlem yapıyorsunuz? Herhangi bir piyasayı satın alma veya satma kararı, genellikle ticaret tarzınıza ve ticaret stratejinize göre belirlenir. Aslında, dolar endeksi yatırımını düşünmeden önce, ticaret yapmak için nasıl bir dolar endeksi tahmini üreteceğinizi belirlemek faydalı olabilir. Seçeneklere bir göz atalım.

ABD Doları Endeksi Yatırımı

ABD doları endeksi yatırımı söz konusu olduğunda, ne zaman alıp satacağınıza karar vermede yardımcı olabilecek iki tür analiz vardır:

Teknik Analiz. Bu, tekrarlanabilir davranış kalıplarını belirlemek için fiyat hareketinin analiz edilmesini içerir. Birçok trader, piyasanın hangi fiyat seviyelerine dönebileceğine dair ipuçları bulmak için ABD doları endeksinin geçmiş verilerindeki teknik göstergeleri de kullanacak. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi makalenin devamındaki ABD doları endeksi ticaret stratejisi örneğinde öğreneceksiniz.

Temel analiz. Bu, eğilimleri ve piyasanın bir sonraki yönüne hareket edebileceğini tahmin etmek için ABD doları endeksi haber duyurularını analiz etmeyi içerir. En alakalı ABD doları endeksi haber duyuruları, istihdam rakamları, merkez bankası politikası, perakende satışlar ve diğerleri gibi ABD’den gelen ekonomik veriler olacaktır. 

Çoğu trader, hem teknik hem de temel analizin bir kombinasyonunu kullanır. Ancak, yalnızca dakikalar veya saatler boyunca işlem yapan günlük traderlar gibi kısa vadeli traderlar, ağırlıklı olarak sadece teknik analize odaklanan bir ticaret stratejisine daha fazla odaklanacaktır. Bu, bir sonraki bölümde bir ABD doları endeksi ticaret stratejisini uyguladığımızda daha belirgin hale gelecektir.

Bir ABD doları endeksi ticaret stratejisi örneği:

ABD doları endeksinde işlem yapmanın birçok farklı yolu vardır. Bazı traderlar, EUR.USD, GBP.USD veya AUD.USD gibi döviz çiftleri gibi ABD doları ile ilgili diğer piyasalarda ticaret yapmak için ABD doları endeksinin fiyat hareketini kullanır. Altın veya petrol gibi ABD doları cinsinden fiyatlandırılan emtia piyasalarında işlem yapmak için dolar endeksini de kullanabilirler.

Başlamanın en basit yollarından biri, ABD doları endeksini diğer ticarete açık piyasalar gibi ele almaktır. Örneğin, birçok Forex yatırımcısı, piyasadaki dönüm noktalarını ve dolayısıyla alım satım yapılacak alanları belirlemeye yardımcı olmak için fiyat hareket kalıplarını kullanmayı sever.

Popüler bir fiyat hareketi paterni, iki türü olan ‘yutan mum formasyonudur’: yutan aşağı mum kalıbı ve boğa saran mum kalıbı.

Düşüş eğilimi gösteren mum modeli, iki mum çubuğuna dayanmaktadır. En önemli mum, önceki mumun aralığını (yüksekten düşüğe) kapsayan ikinci mumdur. İkinci mumda, alıcılar önceki mumun en yüksek seviyesini kırarak piyasayı yukarı iterler. Bununla birlikte, aynı mum satıcıları sırasında devreye girer ve önceki mumun en düşük seviyesini kırarak ve daha düşük bir kapanış yaparak mumu sonuna kadar iter. Bu, momentumda aşağı yönde önemli bir kaymayı temsil ediyor.

ABD doları endeksi grafiğinde saran mumları belirleme:

Aşağıdaki fiyat tablosu 4 saatlik zaman dilimine aittir. Sarı kutular, düşüş eğilimi gösteren şamdan formasyonlarının örneklerini ve mavi kutular, yükselen mum formasyonlarının örneklerini göstermektedir. Çoğu durumda – ancak hepsinde değil – piyasa gerçekten de yükseliş veya düşüş eğilimi gösteren mum çubuğu modeli yönünde devam etti.

Traderlar, temel saran mum kalıbı modelini daha da iyileştirmek için ek teknik araçlar ve analizler kullanabilir. Örneğin, fiyatın hareketli bir ortalamasını eklemek, trendi belirlemeye ve yalnızca o trend doğrultusunda işlem yapmaya yardımcı olabilir. Hareketli ortalamalar genellikle piyasada kimin, alıcıların veya satıcıların kontrolünde olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır.