Borsanın 500 yılı aşkın bir geçmişi olduğunu biliyor muydunuz? 16. yüzyılda Anvers’teki başlangıcından günümüze kadar, küçük ölçekli bir borsadan büyük, dünya çapında bir pazara dönüşmüştür. Şu anda dünyada, tümü farklı büyüklüklerde ve işlem hacimlerinde hisse senedi piyasalarını barındıran altmış büyük borsa var.
Borsa Nedir?
Borsa, tarihsel olarak, satıcıların ve alıcıların mal alım satımı ile ilgili iş yapmak için buluşacakları bir yerdi. Günümüzde en yaygın olarak hisse senedi ve hisse senedi gibi finansal ürünlerin alım satımının yapıldığı bir pazar yeri olmakla ilişkilendirilmektedir.
Başlangıçta, bir borsa, traderların diğer traderlarla yüz yüze ticaret yaptıkları, al ve sat emirlerini bağırıp haykırdıkları fiziksel bir binaydı. Bununla birlikte, teknolojideki yeni kilometre taşları nedeniyle, çoğu borsa, artık traderların uluslararası pazarlara daha iyi erişmelerine yardımcı olan elektronik ticarete yöneldi.
Dünyadaki altmış büyük borsanın toplam değeri şu anda 69 trilyon dolar civarında. Ancak bu değerin %93’ünden fazlası üç kıtaya bölünmüştür: Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa. Aşağıda, bilmeniz gereken dünyanın en önemli borsalarından sekiz tanesi yer almaktadır:
New York Menkul Kıymetler Borsası
NASDAQ Menkul Kıymetler Borsası
Londra Menkul Kıymetler Borsası
Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası ve Euronext
Xetra/Börse Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası
Varşova Menkul Kıymetler Borsası
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası
New York Menkul Kıymetler Borsası
New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), önde gelen iş adamları ve ünlüler tarafından televizyonda yayınlanan ve sunulan ünlü saat 9.30 açılış zili ile belki de dünyanın en tanınmış borsasıdır. Takma adı ‘The Big Board’ olan borsa 1817’de kuruldu, ancak 1963’e kadar NYSE adı altında faaliyet göstermedi. Merkezi Manhattan, New York’ta 11 Wall Street’te bulunan bina, 1978’de ulusal bir dönüm noktası olarak kabul edildi.
1929’daki Wall Street kazası ve 1987’deki Kara Salı gibi tarihi olayları atlattıktan sonra, I. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük borsası olmayı sürdürdü. dünyanın en üst noktası.
Ocak 2018’de New York Menkul Kıymetler Borsası piyasa değeri 30 trilyon doları aştı ve şu anda 2.300’den fazla halka açık şirkete ev sahipliği yapıyor. Bu şirketler enerji, finans, tüketim malları ve sağlık gibi çok çeşitli sektörleri kapsamaktadır. Borsanın en ünlü şirketlerinden bazıları Bank of America, Disney ve Exxon Mobil’dir.
NASDAQ Menkul Kıymetler Borsası
NASDAQ borsası, ‘Ulusal Menkul Kıymet Satıcıları Otomatik Fiyat Teklifleri Birliği’ anlamına gelir ve piyasa değeri açısından dünyanın en büyük ikinci borsasıdır. NASDAQ ayrıca New York’ta – dünyaca ünlü Times Meydanı’nda. 1971 yılında NASD (Ulusal Menkul Kıymet Satıcıları Birliği) tarafından kurulan borsa, türünün ilk örneğiydi.
NASDAQ borsası, traderların alım satım emirlerini ticaret çukurlarında bağırmasını içeren geleneksel ‘açık haykırış’ yöntemini kullanmak yerine, yalnızca bilgisayarlar ve telefonlar aracılığıyla faaliyet gösteriyordu. Bu, NASDAQ’ı dünyanın ilk elektronik borsası yaptı ve artık sadece teknoloji tabanlı şirketleri listeleme konusunda uzmanlaştılar.
NASDAQ, ilk yıllarında hem Boston hem de Philadelphia borsasını satın aldıktan sonra, 2018’in başında yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Aslında, borsa şu anda tümü teknoloji ile ilgili olduğu düşünülen 3.800’den fazla şirketi listeliyor. şirketler. Buna Apple, Facebook, Google (şimdi Alfabe) ve Starbucks’ın beğenileri dahildir. Popüler ve iyi bilinen NASDAQ 100 Endeksi, bir bütün olarak teknoloji sektörünün yanı sıra borsa performansını ölçmek için kullanılır.
Londra Menkul Kıymetler Borsası
Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE) ilk olarak 1698’de piyasa fiyatlarının bir gazete yayını olarak başladı. Ancak 1801’de hisse alım satımını kolaylaştırmaya başladılar ve onu dünyanın en eski borsalarından biri haline getirdiler. Aslında, New York Menkul Kıymetler Borsası’nın en üst sırada yer aldığı I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar dünyanın en büyük borsasıydı.
Merkezi İngiltere, Londra’daki Paternoster Meydanı’nda bulunan Londra Menkul Kıymetler Borsası, yetmişten fazla ülkeden 3.000’den fazla şirketi listeleyerek Avrupa’nın en büyük borsası, dünyanın altıncı en büyük borsası ve en fazla sayıda uluslararası şirketin bulunduğu borsadır. .
2018’in başlarında, piyasa değeri yaklaşık 5 trilyon dolara ulaştı. 2007 yılında Borsa Italiana ile birleştikten sonra şimdi Londra Menkul Kıymetler Borsası grubuna ait olan borsa, FTSE 100 Endeksine ev sahipliği yapıyor. Bu, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda değere göre listelenen ilk 100 şirketi içerir ve diğerleri arasında petrol devi BP, bankacılık devi HSBC, telekomünikasyon devi Vodafone gibi şeyleri içerir.
Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası ve Euronext
Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası (AEX) 1602’de kuruldu ve hisse senetleri ve hisse senetleri gibi menkul kıymetlerden ziyade öncelikle emtia borsasıydı. Bununla birlikte, hisse senedi ihraç eden ilk çok uluslu şirket olan Hollanda Doğu Hindistan Ticaret Şirketi’ni listelemeye devam etti. Bu nedenle Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası, halen faaliyette olan dünyanın en eski borsası olarak kabul edilir.
1997 yılında Amsterdam Menkul Kıymetler Borsası ve Avrupa Opsiyon Borsası (EOE) birleşti. Bu, yaygın olarak kullanılan AEX borsa endeksini doğurdu. Ancak, Eylül 2000’de borsa Brüksel Menkul Kıymetler Borsası ve Paris Menkul Kıymetler Borsası ile birleşti. Ortaya çıkan varlık artık Euronext olarak biliniyor.
Yeni kurulan Euronext borsası, 2018’de yaklaşık 4 trilyon Euro’luk bir piyasa değeri sağlayan 1.300’ün üzerinde borsada işlem gören şirket ile şu anda Avrupa’nın en büyük borsalarından biri. Euronext Amsterdam), aynı zamanda CAC 40 Endeksini (Euronext Paris Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören ilk kırk şirket) ve BEL 20 Endeksini (Euronext Brüksel borsasında işlem gören ilk yirmi şirket) işletmektedir.
Bu, Euronext borsasını Air France KLM, ING, Heineken ve Renault gibi Avrupa’nın en ünlü halka açık şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Xetra/Börse Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası
Xetra/Börse Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası, Deutsche Börse AG grubuna ait Almanya’nın yedi borsasının en büyüğüdür. Borsa ilk olarak 1585 yılında döviz kurları ticareti yapmak için kuruldu. Ancak, artık kendi tamamen elektronik ticaret sistemi aracılığıyla hisse senetleri ve hisse senetleri üzerinde gelişmiş elektronik ticareti kolaylaştırmaktadır.
Deutsche Börse AG grubu, 1993 yılında mülkiyeti devraldığından beri Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda iki ticaret merkezi işletmektedir – Xetra ve Börse Frankfurt. Xetra, Alman hisse senetlerinin alım satımı için bir pazardır ve aynı zamanda geniş çapta işlem gören DAX 30 Endeksine (Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nda Xetra’da listelenen en büyük otuz şirketin bir endeksi) ev sahipliği yapmaktadır. Börse Frankfurt, bir milyondan fazla Alman hisse senedine sahip özel yatırımcılar için bir ticaret merkezidir ve aynı zamanda ticaret alanındaki uzmanların menkul kıymetlerin ticaretini yönettiği yerdir.
2018 yılında, Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’nın piyasa değeri 2 trilyon doları aşarak, dünyanın en büyük on borsası arasında yer aldı. Borsada işlem gören şirketlerin çoğu Almanya’da ve diğer euro cinsinden ülkelerde bulunuyor. Borsa, Adidas, BMW ve Volkswagen gibi tanınmış Alman şirketlerini listeliyor.
Varşova Menkul Kıymetler Borsası
Varşova Menkul Kıymetler Borsası (WSE), döviz piyasasına bazı rakiplerinden çok daha yeni bir giriştir. 1991 yılında kurulan ve Polonya’da bulunan borsa, çeşitli hisse senetleri, hisse senetleri ve tahviller üzerinde elektronik ticarete izin verir. Şu anda 3.000 farklı enstrüman listesi ve 2017’de yaklaşık 450 milyar dolarlık piyasa değeri ile Doğu Avrupa’nın en büyük borsası.
2008 yılında, Varşova Menkul Kıymetler Borsası, Financial Times Menkul Kıymetler Borsası şirketi tarafından ‘Gelişmiş Gelişmekte olan’ bir borsa olarak kabul edildi. Ancak, 2017 yılında borsa ‘Gelişmiş Pazar’ statüsüne yükseltildi. Borsa aynı zamanda WIG 20 Endeksine de (Varşova Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören en büyük yirmi şirket) ev sahipliği yapmaktadır.
Varşova Menkul Kıymetler Borsası ile ilgili belki de en ilginç gerçek, borsada halen %35 hisseye sahip olan Devlet Hazinesi tarafından 12 Nisan 1991’de bir anonim şirket olarak kurulmuş olmasıdır.
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası (TSE), 1878’de kurulan Japonya’daki en büyük borsadır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra borsa bir dizi değişiklik geçirdi ve şimdi Japonya Borsası Grubu olarak biliniyor. Bu grup, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, 2013 yılında Osaka Menkul Kıymetler Borsası ile birleştiğinde oluşturuldu.
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören 3.500’den fazla şirket ve 2016’da 5 trilyon doları aşan piyasa değeri ile dünyanın en büyük üçüncü borsasıdır.
İlginç bir şekilde, Japon hisse senedi ticareti 1989’da küresel borsa hacminin %45’ini temsil ediyordu. Kuzey Amerika ticaret hacimleri şu anda dünyanın en büyükleri iken, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası hala Toyota Motor Corp ve gibi dünyanın en büyük halka açık şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Dünya çapında tanınan ve yaygın olarak işlem gören Japonya 225 Endeksi veya Nikkei 225 endeksi, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nın karşılaştırma endeksidir.
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası
İlk resmi borsa piyasası 1891’de kuruldu ve Hong Kong Borsa Komisyoncuları Birliği olarak adlandırıldı. 1914’te Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası olarak yeniden adlandırıldı. Borsa Brokerleri Birliği 1921’de başka bir borsa yaratırken, ikisi 1947’de Hong Kong Menkul Kıymetler Borsasını oluşturmak için birleşti ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkenin borsasını yeniden kurdu.
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler, esas olarak Hong Kong’da yerleşiktir ve Hong Kong Doları (HKD) cinsinden işlem görmektedir. Borsa, 2017 sonunda 2.100’den fazla borsada işlem gören şirket ile Asya’nın en büyüklerinden biridir. 2018’de Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası, 4 trilyon doları aşan bir piyasa değerine ulaştı ve onu dünyanın beşinci en büyük borsası haline getirdi.
Hang Seng Endeksi, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası için gösterge endeksidir. Endeksteki en üst sıralarda yer alan şirketler, esas olarak Çin anakarasındaki bankalar ve sigorta şirketlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte, Çinli internet şirketi Tencent Holdings şu anda endekste en üst sırada yer alıyor. Aslında, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda listelenen en büyük yirmi hisse senedi, borsanın toplam piyasa değerinin en büyük bölümünü oluşturuyor.